Oda az arany

2017.01.07. 00:40

Mai hír miszerint: Matolcsyék eladták a magyar aranytartalékot. A részletekből pedig kiderül, hogy nem eladták hanem valami követelésre cserélték. A fenti ábra azt mutatja, hogy a Comex nevű ezzel foglalkozó piacon mennyi arany és mennyi követelés van. Hogy mit is csinál ez a Comex azt nézzük egy példán. A Pigex cég malacok bértartásával foglalkozik, veszel egy disznót a kondából, kifizeted a kajáját és ha meghízott elviszed. A Pigex cégnek nagyon jól megy a biznisz, a 100 disznóból álló kondájukat 29400 ember várja, hogy meghízzon. És közben vidáman kereskedik a disznóra szóló követelésével. A fenti ábra a követelések és a készlet arányát mutatják. 

Nem az olvasható ki belőle, hogy újabb tömegek találták jó biznisznek a dolgot, hanem, hogy a leggyorsabbak kikérték a malacukat és az a kevés készlet is vészes fogyásnak indult. Matolcsy most tette föl a tanyánkat a bérdisznókrara. Kép innen.

Diákhitel matekórán

Címkék: gazdaság egyetem bank itthon

2012.01.09. 11:30

Tartsatok velem egy virtuális matekórára ahol megoldunk pár egyszerű egyenletet a diákhitel témakörében és megpróbálunk választ találni arra a kérdésre megéri-e felvennünk. A diákhitel egy szabadon felhasználható, feltétel és fedezet nélküli hitel. 8% a kamata éppen (változó és mióta ennyi a MNB emelt 1%ot az alapkamaton, nem lenne meglepő ha emelkedne a közeljövőben) és ki lehet kérni havonta 15-21-25-30-40 és költségtérítésen 50 ezer forintot vagy egy összegben az egészet félévente. A hitel dec 31.én kamatozik ekkor a kamatot tőkévé alakítják. A diákhitel bármikor szabadon és költségek nélkül előtörleszthető. Most, hogy az egyenletrendszer főbb paraméterei megvannak nézzük meg milyen változóink vannak.

Lajos jól menő családból jön, sose hiányzott semmi. Egy másik városba vették föl közgáz szakra igaz csak fizetősre. Már a gólyatáborban világossá válik számára, hogy lesz itt mire költeni ezért kikéri a diákhitelet és ha már kikéri miért ne havi 50 ezret.

Gézának pestiként sikerült bekerülnie az ELTE szabadbölcsész szakára de nagyon unja már mutert úgyhogy összeköltözik a barátnőjével egy albiba. Osztás szorzás után kijön, hogy erre elég lesz havi 23 ezer forint meg az a kis szoctám ami befolyik. A bölcsész élet viszontagságait maga előtt látva úgy dönt nem megy el dolgozni hanem felveszi a diákhitelt, de ha már úgyis 23 kell jól fog jönni havi 7 költő ezért havi 30 ezer forintra adja be a kérelmet.

Kata megcsípte az isten lábát és bejutott a hőn áhított építészmérnöki szakra egy távoli nagyváros patinás egyetemén. Sajnos a szülei csak lehetőségükhöz mérten tudják támogatni, osztás szorzás után az jön ki, hogy még a szoctámmal meg kolival is hiányzik havi 45 a keretből. Ennyit józan ésszel nem mer diákhitelből felvenni ezért 30ra adja be a kérelmet és bízik benne, hogy a szakra jellemző láblógatás mellett lesz ideje elmenni dolgozni és ebből 15 csak becsorog havonta.

Jólvan, megvannak az alanyok, az összegek, lássuk mi történik miután belevágtak a 2011/2012/I szemeszter örömeibe.

süti beállítások módosítása